Treceți la conținutul principal

Cartile despotice

Obişnuiesc să-mi petrec mult timp pe bloguri sau site-uri legate cumva de cărţi şi am observat, de altfel ca şi fiecare, un nou trend în publicaţii de peste ocean. Şi anume cărţile gen post-apocaliptic în care nu ştiu ce adolescenţi curajoşi şi bravi salvează omenirea. Da, da, e cam muuult tras de păr ideea asta. Şi tot, cum cred eu, a pornit de la Jocurile Foamei. S-ar fi gândit oamenii, dacă, Collins a făcut atâţia bani cu o carte ce are în prim plan un subiect despotic, ce ce nu să fac şi eu la fel, am World  pe calculator, cred că asta e suficient. Aşa a fost şi cu vampirii în cărţi şi filme, până şi acum se vând şi produc multe filme, seriale sau cărţi cu vampiri, fiindcă se cere. Mulţi susţin că e un fel de Twilight-mania, însă acestă carte a pornit doar vampirii spre o numită categorie de vârstă, în realitate lui Stoker şi Rice îi datorăm faptul că vampirii există şi sunt populari. Dar dacă cu vampirii îţi poţi permite să laşi imaginaţia să-şi facă de cap, făcând vampirii să arate şi acţioneze după bunul tău plac, într-o carte despotica trebuie să fii foarte atent la desfăşurarea acţiunii şi felul în care acesta este prezentată. E evident că ai nevoie de ceva cunoştinţe în politică, sociologie, istorie etc.
Am citit destule cărţi, a cărui acţiune are loc într-un viitor post-apocaliptic, şi foarte puţine dine ele s-au descurcat. Jocurile Foamei de Suzanne Collins, mi s-a părut reuşită, mai ales că pare realistică din unele aspecte, dependenţa(în special a nord-americanilor) de reality-show-ri. Ceea ce nu mi-a plăcut a fost spaţiul mărginit în care se petrece acţiunea. la începutul cărţii ni se spune că o mare parte din teritoriul vechei noastre planete a fost inudat sau distrus, şi atât, nici un detaliu în plus, toată lumea a dispărut numai americanii trăiesc, ce dracu s-a întâmplat cu puterea Europei? Cu imensa Asie? Deşerturile Africii, au fost şi ele inundate? Să nu uităm de insulele din Oceania, Australia. Ăsta a fost marele minus al cărţii, în Jocul lui Ender de Orson Scott Card, autorul ne explică nu detaliat, dar destul de bine ce e cu omenirea întreagă. Însă dacă Hunger Games, m-a enervat din ignoranţa autoarei faţa de restul lumii, altele pur şi simplu mi-au provocat dezgust total faţă de prostia unora. The Selection de Keira Cass, Eve de Anna Carey şi Vrajitor si Vrajitoare de James Patterson, cărţile astea toate trei sunt diferite, dar au atât de multe clişee în comun şi situaţi, personaje şi poveste lipsită de logică, încât dacă stau să mă gândesc sunt identice.The Selection: Deci o să încep cu prima, faptul că tot acţiunea romanului are cumva legătură cu o luptă între fete pentru inima prinţului unui nou stat din cer căzut, în timp ce sunt urmărite de toată ţara. Mi se pare o copiere exagerată după HG, şi un subiect total nerealist.Eve: Dacă Collins , are bunul simţ şi mai pomeneşte măcar într-o propoziţie de restul lumii, Carey nici măcar o aluzie, doar că a fost nu ştiu ce molimă, pe care nici un doctor în genetică n-a putut-o opri, şi astfel au fost exterminaţi circa 98% din populaţie(dacă nu mă înşel). Şi restul de 2% tocmai în America au nimerit, adică Noua Americă, în primul rând, subliniez, că autoarea nu prea cunoaşte istorie, dacă ar şti, atunci îi era cunoscut faptul că Europa, aşa micuţă cum e, a suferit de Moartea neagră prin anii 1300-1400, un vraci de atunci n-avea cunoştinţele elementare, ale unui student la medicină în primul curs din ziua de azi.


 Şi totuşi n-au murit chiar aşa de mulţi oameni, ca în carte. Mă îndoiesc că lumea poate atinge o cifră atât de mare în decesuri,  despre orice boală s-ar vorbi, mai ales că medicina a progresat atât de mult. Al doilea fapt care m-a făcut să râd, cât de dramatic n-ar fi descris autoarea peisajul, politica dusă de rege pentru creşterea natalităţii. Mai întâi se juca cu fetele de şcoala, şi apoi după ce absolveau le închideau într-o cameră ciudată unde le însărcinau cu fertilizare in vitro. Întrebarea mea este, de ce dracu să le înveţi diferite chesti, dacă tot ai decând să le foloseşti ca uter? Nu e mai bine dacă tot duci o politică atât de agresivă să le pui să nască îndată ce au menstruaţie, şi să le insufli asta, că e cea mai mare onoare să fi mama şi că e spre binele omenirii, decât să le faci o surpriză în noaptea absolvirii? Da, uneori şi eu mă sperii de gândurile mele. Ah, da, şi cine are grijă de atâţia bebe? Dacă într-u viitor cineva ar proceda exact ca în carte(mă refer la rege) atunci respectivul n-ar fi prea deştept. Ah da şi favorita este Vrajitor şi Vrăjitoare, am atâtea de spus despre cartea asta încât mă tem că n-o să mai apuc să dorm diseară, deci o să încerc să scriu cât mai succid. Nu ştiu cum a apărut un guvern care vânează vrăjitoare, exact ca-n secolul 17, şi importat, nu vânează vrăjitori experimentaţi adulţi, ci adolescenţi care habar n-au că sunt vrăjitori, păi da ăia sunt mai de de temut, mai groaznici. 

Se pare că lumea e total de acord cu asta, nimeni nu pare să se împotrivească, nici măcar părinţii, care ştiu că vor veni după copii lor, îi vor aresta şi tortura, dar n-au degând să facă nimic cu asta, nici măcar să-i preîntâmpine. Să-i înveţe ceva să poată şi ei să se apere, sau de ce nu să fugă? Nu ştiu cum alţii, dar părinţii mei, să ştie că urmeză să fiu arestată pentru că sunt vrăjitoare, ar face orice ca să mă protejeze, măcar m-ar învăţa câte ceva despre puterile mele. Băi, să ştiu că asta urmează să păţească un cunoscut de al meu, cu care am schimbat doar două cuvinte, aş avea bunul simţ să-l preîntampin. Însă părinţi celor doi fraţi din carte preferă să le facă o surpriză, şi-i lasă în plata domnului, că ce se poate întâmpla? Da, ei doi sunt şpeşel şi organizează o revoltă a puştanilor în închisoare, şi adulţii sunt pur şi simplu terorizaţi de nişte mucoşi ce fac scamatorii. Na, să spune că lumea urăşte atât de mult vrăjitorii şi le place să se uite cum sunt executaţi copii, asta în secolul 21, dar când însă-şi ideologul face vrăji chiar sub nasul tău, şi tu nu îţi pui nici măcar jumătate de semn de întrebare? E absolut ok, să căspeşti copii vrăjitori în timp ce tu eşti unul, o faci pentrucă ăăă.... F*ck logic, de aia. E ca şi cum Hitler ar fi fost evreu ar fi demonstrat-o în public şi totuşi ar fi dus până la urmă războiul. 

Am mai auzit de nişte cărţi la fel de geniale, cum că în viitor este interzis să iubeşti şi cineva alege cu cine să te căsătoreşti, sau că dispar adulţi şi rămân numai adolescenţii şi copii, bieţii fără net :). Mai este o carte Divergent, nu prea ştiu ce se întâmplă acolo, mulţi o laudă sper să-şi merite laudele, mie mi se pare ca subiectul n-are nici un sens, n-am citit-o ştiu doar din recenzii şi descrieri. Şi în sfârşit ajung la final, concluzia este simplă, astăzi oricine care are un pic de imaginaţie, sau minte cât să plagieze ceva, poate scrie o carte. Lucru tragic, eu personal cred că te apuci se scris ceva când nu numai ai o idee originală şi interesantă, ci şi un mesaj bun, o idee ce are să schimbe modul de a privi lucruile a cititorului, sau măcar să-i provoace plăcerea de a citi ceva bun.
Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Otrava si pumnalul familiei Borgia

Nu știu daca am menționat dar ador istoria. Pentru mine, întreaga istorie universală, de la primul desen pictat pe pereții unei peșterii până la ultima descoperire în astrofizică, e o întreagă poveste. Din nefericire când acum un an,  am căzut printre inginerii, evenimentele istorice ce țin de cultura mea generală au început ușor, ușor să fie înlocuite de formulele matematice, lipsite de eleganța și volumul unei curiozități istorice. Acest fapt trebuie corectat mi-am zis eu.

Așa că ieri dimineața, când am început să fac ceva ordine prin e-reader-ul meu. Care și acum are referatele mele de la literatura universală și istorie din a 11-12 -a pe care nu mă lasă inima să le șterg.
Am dat peste cartea dată Otrava și pumnalul familiei Borgia. Ei bine toată lumea știe despre Borgia, iar dacă nu știți pot spune doar trei lucruri: incest, otravă și urzeli.
Probabil una dintre cele mai scandaloase familii din istoria omenirii Borgia, este cunoscută în principal pentru cele trei lucrui de mai su…

Moartea caprioarei de Nicolae Labis

Seceta a ucis orice boare de vant. Soarele s-a topit si a curs pe pãmânt.  A rãmas cerul fierbinte si gol. Ciuturile scot din fantana namol. Peste paduri tot mai des focuri, focuri, Danseaza salbatice, satanice jocuri.  Mã iau dupa tata la deal printre tarsuri, Si brazii mã zgarie, rai si uscati. Pornim amandoi vanatoarea de capre, Vanatoarea foametei în muntii Carpati. Setea mã naruie. Fierbe pe piatra Firul de apa prelins din cismea. Tampla apasa pe umar. Pasesc ca pe-o alta Planeta, imensa si grea.
Asteptam intr-un loc unde inca mai suna, Din strunele undelor line, izvoarele. Când va scapata soarele, când va licari luna, Aici vor veni sã s-adape Una cate una caprioarele.
Spun tatii ca mi-i sete si-mi face semn sã tac. Ametitoare apa, ce limpede te clatini! Mã simt legat prin sete de vietatea care va muri La ceas oprit de lege si de datini.
Cu fosnet vestejit rasufla valea. Ce-ngrozitoare inserare pluteste-n univers! Pe zare curge sange si pieptul mi-i rosu, de parca Mainile pline d…

Leapsa Vanatoarea printre rafturi II

De mult nu am mai făcu o leapsă şi fiindcă îmi place să mai răscolesc printre rafturi am ales-o pe aceasta. My precious...
1 Găseşte o carte a cărei titlul să conţină iniţialele tale.
E convenabil fiindcă iniţialele mele sunt M M

2 Numără-ţi vârsta pe raftul tău, ce carte este?
Un roman în italiană pe care sigur n-am să-l citesc niciodată.

3 O carte a cărei acţiune se petrece în ţara ta.
Ei bine, unica carte(Tema pentru acasă) a cărei acţiune se petrece în Molova, pe care o am, e momentan la Chişinău, aşa că am ales o carte din literatura română, parcă după sfârşitul primului război mondial, Marea Unire, mă rog cred că se pune.

4 Găseşte o carte a cărei acţiune se desfăşoară într-un loc unde ai vrea să pleci
O am doar în format electronic, însă ţineam neapărat să vizitez Japonia şi de aceea am ales-o.

5 O carte ce are culoarea ta favorită
De obicei violetul nu e culoarea mea favorita dar acum parcă am o slăbiciune pentru ea.

6 Cu care carte ai cele mai dragi amintiri
Am citit-o când …