Treceți la conținutul principal

Temă pentru acasă-recenzie

Am avut un conflict interior cu propria persoană să scriu sau nu recenzia la romanul dat, până la urmă mi-am luat inima în dinţi şi am considerat că trebuie s-o fac.
Chiar dacă citesc cărţi fantasy, lucru pe care eu personal îl apreciez cel mai mult la una, este valabilitatea în raport cu lumea reală, şi modul în care sunt construite personajele. N-am putut găsi asta în "Tema pentru acasă", la ce laude am auzit despre ea, aveam aşteptări mari, însă e o care supra-apreciată. O încercare eşuată de a introduce o poveste de dragoste într-o perioadă istorică tragică. Ştiţi atitudinea mea faţă de îndrăgostiţi incurabili, dar de data asta chiar nu am dorit să mă leg de ei.
Primul capitol este impresionat şi înduioşător, însă cum începe acţiunea, tot farmecul se spulberă.
Cel mai mult m-a enervat personajele principale, mai ales Maria, oh aş avea multe să spun acestei fete.
Şi atenţie spoilers
Fată ce abia termină liceul, (îndrăgostită de profesorul ei de română), care e deportat undeva în Siberia, pleacă după el imediat, fiindcă aşa de tare îl iubeşte, mama ei o lasă, că ce se poate întâmpla? Cam neverosimil mi se pare, ori mamei nu-i prea pasă ori e ceva putered la mijloc, mi-am spus eu când citisem partea asta. Însă nimic şocant nu a ieşit la iveală.
Maria e naiva(sa nu-i spun proastă)total lipsită de instictul de supraveţuire, se porneşte într-o călătorie pe alt continent cu un plan prostesc. Să fim serioşi alfabetul e mare, şi na. accept că îl iubeşte atât de tare încât se duce până în Siberia după el, dar fata aia nu gândeşte chiar deloc?
Cum? Dar cum să pregăteşti un plan de evadare fără cel puţin încă zece planuri în stoc? Stramtoarea Bering, o fi arătând de un centimentru pe hartă, dar în realitate e cu mult mai mare, imposibil de trecut în înot, periculos de trecut pe jos când e îngheţată şi planul cu barca e atât de instabil se pot întâmpla sute de lucrui pe drum şi în Alaska până ajung la civilizaţie. Cu ce să se hrănească cum să se apere de animalele sălbatice de acolo? Cum să se orienteze? Dacă ajung la civilizaţie de unde să ia bani? Atâtea detalii pe care amândoi le-au ignorat, vitale. Dacă le formulau, atunci romanul avea un sfârşit fericit, dar...
Să nu zic că Mihai mi-a plăcut mai mult, nu spun nimic despre totala lui lipsă de interes faţă de femei ce nu mi se pare plauzibil(uite că am spus), dar faptul că se îndrăgoşteşte într-o secundă, asta nu pot să ignor. În mod normal, orice bărbat real, ar lua-o la fugă, dacă o fată ce ţi-a fost elevă îţi mărturiseşte dragoste şi apoi scoate mâncare şi te anunţă că te însori în momentul dat cu ea.
  Şiii sfârşitul spoilers
Atâtea lacune au avut personajele încât au înghiţit povestea de altfel frumoasă. Cu filozofie despre umanitate în codniţii inumane. Găsiţi cartea pe Bestseller.md
Chiar mă simt prost că am criticat şi eu o carte de a noastră, însă când vine vorba îmi a exprima opinia nu pot să mint de fel. Totuşi pot recomanda cartea fetelor romantice, pentru cine caută o carte lacrimogenă şi sensibilă. Asta sigur nu sunt eu.

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Sabia de sticla

Acum aproximativ doi ani am descoperit Red Queen, atunci nu i-am dat o recenzie tocmai pozitivă, cartea era slăbuță, cu personaje lipsite de culoare, plot ridicol și prea multă special teen dramă. Având acum 22 de ani, un job stabil, și aproape o facultate în spate, mă cam irită acest gen.


Unicul lucru care mi-a plăcut la Red Queen fusese coperta și gata, deci nu credeam că voi ajunge să citesc sequel-ul. Însă nu stiu cum am ajuns să pun mâna pe Sabia de Sticlă. Vai nu mă așteptam la asta! Cartea e chiar bună! Se vede că autoarea a depus ceva mai mult efort de data asta, descrierea e mai amplă, personajele mai prind ceva trăsături și plot-ul parca are sens. Desi nu sunt fana cărților dispotice, in care adolescenții speciali lupta cu o formă de guvernământ. Totuși trebuie să-i dau credit autoarei că nu s-a sfiit să-și păteze mâniile. Se întâmplă o groază de lucruri îngrozitoare nu doar în poveste și cu personajele. Nu există o graniță clară dinre bine și rău iar cei ce se vreau cavale…

Deci cum e vărsătorul?

Vărsător - asta sunt eu, conform unor reguli de nu-ştiu-cine scrise, fiindcă m-am născut într-un anumită perioadă de timp, şi tot conform acestor reguli alţi oamenii născuţi în aceeşi perioadă de timp au zile şi veţi identice cu a mele, mai mult avem şi o personalitate comună. Bineînţeles că dacă stai să priveşti lucrurile ca mine, pragmatic şi raţional, horoscopul te va amuza. Personalitatea oamenilor depinde de factori genetici şi sociali, nicidecum nu depinde de data naşterii tale sau de poziţia stelelor.
Totuşi îmi place din când în când să citesc descriile personalităţii vărsătorului, şi chiar găsesc asemănări. Aici am găsit nişte articole interesante, dacă sunteţi altă zodie, apăsaţi pe această frază, la sursa directă a articolului.
P.S Am conturat părţile pe care cred mi se asociază :)

Cum să recunoşti un nativ din Vărsător?

Destinul Bufonului

Nici nu pot găsi cuvintele potrivite cu care să încep recenzia, abia am terminat epilogul la Destinul Bufonului și încă nu realizez asta. Și cum aș putea spune ceva suficient de bun ca să arate dragostea mea față de seria asta? Mă iubesc cu ea timp de 3 ani și uite că am ajuns la volumul șase și dragostea mea e la fel de puternică (e cea mai lunga relație pe care am avut-o vreodată).
Destinul Bufonului e ultima carte din Triologia Omul Aramiu și a 6 cel urmează pe FitzChivalry, care e unul dintre cele mai  interesante personaje despre care am citit vreodată.  De la ultima carte pe care am citit-o, am cam uitat unele lucruri dar Hobb are talentul de a aminti subtil cititorului ce s-a petrecut cu un volum în urmă, fără să plictisească cititorul. Dacă în volumul anterior nu au fost prea multă acțiune, deja aici suntem răsplătiți pe deplin. Cartea e foarte mare tradusă în română a fost împărțită în două volume fiecare având câte 500+ de pagini, deci un deliciu pentru mine. Dacă în Bufonu…