Treceți la conținutul principal

The shades of Greyjoy

Ei bine, după cum știți(sau nu) ieri a fost o zi mai specială. S-au împlinit douăzeci de ani, de când o variantă mult mai inocentă și tânără de a mea, s-a hotărât că e timpul să apară pe lume.
De pe la cinșpe ani, am încetat să mă mai bucur de ziua mea, când am realizat că cu fiecare an în plus, nu fac decât să mă apropii de moarte. Cum probabil ați observat I'm in the good mood.
Și cum nu am bani de terapie, și urăsc juranlele, trebuie să-mi descarc energia negativă. Așa că săracul meu blog, e cel care suferă.
Ca un narcisist autetic ce sunt, urăsc să fiu ignorată sau eclipsată de ceva. Iar anul ăsta, cel mai mult m-a enervat faptul, că am auzit mai des despre premiera 50 shades of Grey, mai des decât "La mulți ani".
Ok, acum chiar mi-am pierdut orice speranță în umanitate.
Ceva timp în urmă am scris, un fel de recenzie pentru carte. Eram pe atunci indulgentă(cât de cât). Însă acum după un șir lung de mean articles, am să fiu foarte sinceră în legătură cu cartea dată.
Nu am de gând să văd filmul, am lucruri ma bune de făcut, spre exemplu să privesc pereții.
Plus că am urât cartea, nu sunt eu puerilă sau bigotă. N-am nimic cu cărțile erotice. Așa un mic sfat de la cineva, care are un bagaj de cărți în spate. Dacă tot citești erotice, măcar citește ceva sofisticat, gen Anais Nin, Henry Miller sau veșnica pomenită Anne Rice. Iar cartea asta e orice numai sexy nu, s-a chinuit autoarea acolo să pună niște replici sexy, dar tot ce i-a reușit nu e decât un cocktail de fraze penibile și scrieri înflorite. Cum spunea o bloggeriță de peste ocean, la fel de sexy ca un canal.
Plus că personajele sunt penibile, Ana care e mai proastă decât o ridiche, sau dl. Grey, care demonstrează toate calitățile unui sociopat și criminal în serie. E.L. James are un vocabular la fel de bogat ca bugetul Moldovei. E incapailă să facă descrieri, trecât de la o extremă la alta cu pasaje când descrie întreaga anatomie a organelor sexuale, sau când vorbește ca o fetiță de clasa șaptea, inacapibilă să pronunțe cuvântul vagin. Și da, am trecut acum cu ochii peste carte, care n-a făcut decât să mă facă să râd.
Dar tot n-o citesc, encefalul meu poate suporta asta, și eu mai am nevoie de el. Și cred că sunt singura fata care n-a citit cartea data. Aproape că mi s-a oprit aerul în plămâni când am scris carte. Ah da, nu e decât un fan-fic după Twilight, care pare o capodoperă în comparație cu dânsa. Cred că dacă îmbeți o pisică și o pui să danseze pe tastatură, iese ceva mai reușit.
Nu mă deranjează erotismul cărții, nici chiar atât de tare descrierile penibile, cât mesajul abuziv pe care cartea-l tratează. F*ck you E.L. James! Datorită ție o să avem o generație de fetițe, care se vor căuta toată viața un iubit posesiv, care să-ți spună cum să te îmbraci, ce și cât să mănânci, și care să controleze fiecare pas pe care-l faci. Asta-i chestia cu acest gen porn-mom, sau bad-romance(cum îi spun eu) Promovează niște relații nesănătoase, manipulatorii, care te fac să crezi că iubitul perfect e un maniac. Fiindcă în ultimile cărți romance, peste care am dat, nu am văzut decât sociopați și fete naive, ce se îndrăgostesc de ei. Ok, e o linie fină dintre un băiat ce-și demonstrează afecțiunea și grija fața de fata pe care o iubește și un obsedat ce consideră femeia păpușa lui personală.
Și cum spuneam toată lumea a citit cartea, asta chiar și persoane, pe care nu mi le pot imagina citind descrierea unui sărut, mai cu seama scene BDSM. Spre exemplu o colegă de a mea din gimnaziu, care se înroșea când pronunțam cuvântul sutien, a distribuit chestia asta pubilc. Măi dacă ești prost fii prost în privat... fii de atât capabil.
Știu că mă lupt cu morile de vânt și probabil, o să apară pe aici ceva fani înfocați, dornici să-mi sară în cap.
Dar am o poziție fermă despre această prostie generală, atât cartea cât și film ce se cheamă 50 Shades of Grey, care nu face să înghită tot mai mulți non-cititori pe un tărâm periculos de unde cu greu poți scăpa.
Ok poate am exagerat...sau nu.
*Titlul - Sper din tot sufletul ca cineva sa se prinda

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Sabia de sticla

Acum aproximativ doi ani am descoperit Red Queen, atunci nu i-am dat o recenzie tocmai pozitivă, cartea era slăbuță, cu personaje lipsite de culoare, plot ridicol și prea multă special teen dramă. Având acum 22 de ani, un job stabil, și aproape o facultate în spate, mă cam irită acest gen.


Unicul lucru care mi-a plăcut la Red Queen fusese coperta și gata, deci nu credeam că voi ajunge să citesc sequel-ul. Însă nu stiu cum am ajuns să pun mâna pe Sabia de Sticlă. Vai nu mă așteptam la asta! Cartea e chiar bună! Se vede că autoarea a depus ceva mai mult efort de data asta, descrierea e mai amplă, personajele mai prind ceva trăsături și plot-ul parca are sens. Desi nu sunt fana cărților dispotice, in care adolescenții speciali lupta cu o formă de guvernământ. Totuși trebuie să-i dau credit autoarei că nu s-a sfiit să-și păteze mâniile. Se întâmplă o groază de lucruri îngrozitoare nu doar în poveste și cu personajele. Nu există o graniță clară dinre bine și rău iar cei ce se vreau cavale…

Deci cum e vărsătorul?

Vărsător - asta sunt eu, conform unor reguli de nu-ştiu-cine scrise, fiindcă m-am născut într-un anumită perioadă de timp, şi tot conform acestor reguli alţi oamenii născuţi în aceeşi perioadă de timp au zile şi veţi identice cu a mele, mai mult avem şi o personalitate comună. Bineînţeles că dacă stai să priveşti lucrurile ca mine, pragmatic şi raţional, horoscopul te va amuza. Personalitatea oamenilor depinde de factori genetici şi sociali, nicidecum nu depinde de data naşterii tale sau de poziţia stelelor.
Totuşi îmi place din când în când să citesc descriile personalităţii vărsătorului, şi chiar găsesc asemănări. Aici am găsit nişte articole interesante, dacă sunteţi altă zodie, apăsaţi pe această frază, la sursa directă a articolului.
P.S Am conturat părţile pe care cred mi se asociază :)

Cum să recunoşti un nativ din Vărsător?

Destinul Bufonului

Nici nu pot găsi cuvintele potrivite cu care să încep recenzia, abia am terminat epilogul la Destinul Bufonului și încă nu realizez asta. Și cum aș putea spune ceva suficient de bun ca să arate dragostea mea față de seria asta? Mă iubesc cu ea timp de 3 ani și uite că am ajuns la volumul șase și dragostea mea e la fel de puternică (e cea mai lunga relație pe care am avut-o vreodată).
Destinul Bufonului e ultima carte din Triologia Omul Aramiu și a 6 cel urmează pe FitzChivalry, care e unul dintre cele mai  interesante personaje despre care am citit vreodată.  De la ultima carte pe care am citit-o, am cam uitat unele lucruri dar Hobb are talentul de a aminti subtil cititorului ce s-a petrecut cu un volum în urmă, fără să plictisească cititorul. Dacă în volumul anterior nu au fost prea multă acțiune, deja aici suntem răsplătiți pe deplin. Cartea e foarte mare tradusă în română a fost împărțită în două volume fiecare având câte 500+ de pagini, deci un deliciu pentru mine. Dacă în Bufonu…