Treceți la conținutul principal

Days of Blood and Starlight

Pur și simplu nu găsesc cuvinte să spun cât de tare iubesc seria asta... E genul de carte care te face să nu dormi noaptea și dacă totuși dormi să visezi despre lumea fantastică creată de Laini Taylor. Mi-a plăcut totul la cartea asta. Plot-ul e bine scris și gândit, conflictul personajelor de asemenea și personajele... vai personajele! Mi-au plăcut toate chiar și cele negative... Dar partea cea mai bună că nu este o linie distictă cu bad guys vs. good guys. Totul e complex și nu poți trece de partea unei baricade.
Taylor ne lasă să vedem din perspectiva unui set de personaje fie ele principale, secundare sau episodice, fie ce capitol e un delicu, pătrudem în mintea personajelor ajungem să le vedem dorințele și frica care-i domină, motivele care-i fac să acționeze și asta îi face atât de umani fie că sunt chimaera, îngeri(seraphim) sau chiar oameni, sunt atât de bine scrisi încât devin palpabili la un moment dat. Și asta nu e tot fiecare capitol se încheie cu câte o nouă întorsătură menită să șocheze, în unele sunt și câte două și nu te poți aștepta la o întorsătură gen Deus ex Machina. Îmi place de Karou și felul în care devine o antieroină pentru oamenii săi, și totuși lipsită de egoism continuă să-i ajute și să lupte pentru ceea ce crede ea că e corect, cu toate că nu e chiar așa și Akiva devine oarecum reflexia ei în oglindă, chiar dacă pornește pe altă cale. Oh, și Akiva! Îmi venea să intru în carte și să-i dau o îmbrățișare de câte ori Karou țipa la el și îi frângea inimioară, mi-o frângea și mie. Cum am menționat mai sus mi-a plăcut de o grămada de personaje, cele care aduceau umor cu capitolele lor sau cu simplele lor replici ca Zuzana, Mik și Hazael(aww... Hazael). Am adorat capitolele cu Sveva, chiar dacă rolul ei în poveste este atât de mic. Au fost atât de multe persoanje fiecare cu personalitatea sa, dar nu a încărcat asta povestea cu umplutură, dimpotrivă o îmbogățesc și o fac atât de minunată cât este ea.
Toată cartea a fost minunată, dar ultimile capitole m-au ținut cu sufletul la gura, atâtea sentimente treceu prin mine cu fiecare pagină citită încât doream să închid cartea și să fac o plimbare pe afară până îmi trece totul. Dar totuși nu am putut să mă despart de ea până nu am terminat-o, și într-un final am terminat-o. Vai abia aștept să citesc și volumul trei...
Și bineînțeles recomand cu caldură seria tuturor, chiar și celor care nu le plac genul fantasy, merită, chiar merită.

“Dead souls dream only of death,” the resurrectionist told the emperor. “Small dreams for small men. It is life that expands to fill worlds. Life is your master, or death is. Look at you. You are a lord of ashes, a lord of char. You are filthy with your victory. Enjoy it, Joram, for you will never know another. You are lord of a country of ghosts, and that is all that you will ever be.”

“I think not. I prefer my victims to know who killed them.” “So they can dream of your lovely face for all their eternal slumber,”

“You mean you wouldn’t try to save me?” “Are you kidding?” He pulled her against him. “I would stick my head down monster throats looking for you.” “Yes. And hope that they’d conveniently swallowed me without chewing. Like in fairy tales.”

“What are you more afraid of: them, or me with low blood sugar?”

Hazael rose from his knees. It had to take extraordinary effort, yet somehow he managed a version of his lazy smile when he said, “You know, I’ve always wanted to be a bath attendant. You should take me instead. I’m nicer than my sister.” Jael returned the lazy smile. “You’re not my type.” “Well, you’re not anybody’s type,” said Hazael. “No, wait. I take it back. My sword says she’d like to know you better.”
Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Peter Hale

Si fiindca continui sa ma uit la Teen Wolf, am dat peste cateva poze cu personajul meu preferat, Peter Hale, dupa el e Stiles si Derek, dar Peter aduce sarcasmul si putina rautate serialului si asta chiar il face interesant.


Temă pentru acasă-recenzie

Am avut un conflict interior cu propria persoană să scriu sau nu recenzia la romanul dat, până la urmă mi-am luat inima în dinţi şi am considerat că trebuie s-o fac.
Chiar dacă citesc cărţi fantasy, lucru pe care eu personal îl apreciez cel mai mult la una, este valabilitatea în raport cu lumea reală, şi modul în care sunt construite personajele. N-am putut găsi asta în "Tema pentru acasă", la ce laude am auzit despre ea, aveam aşteptări mari, însă e o care supra-apreciată. O încercare eşuată de a introduce o poveste de dragoste într-o perioadă istorică tragică. Ştiţi atitudinea mea faţă de îndrăgostiţi incurabili, dar de data asta chiar nu am dorit să mă leg de ei.
Primul capitol este impresionat şi înduioşător, însă cum începe acţiunea, tot farmecul se spulberă.
Cel mai mult m-a enervat personajele principale, mai ales Maria, oh aş avea multe să spun acestei fete.
Şi atenţie spoilers
Fată ce abia termină liceul, (îndrăgostită de profesorul ei de română), care e deportat un…

Ghidul autostopistului galactic

Nici nu mai știu de când m-am apucat de cartea asta. Cred că undeva la începutul lui ianuarie, dar cum aveam pe atunci sesiunea. Plus că cartea-i uriașă. Deci a fost destul de greu să mă lupt cu textul lung și încâlcit. Douglas Adams e un fel de Jonathan Swift al genului sci-fi. Nu poţi lua în serios cartea asta, dar e imposibil s-o ignori.
Sincer nu am crezut că o să-mi placă atât de mult, părea la început(de fapt și acum) un non-sens total.
Dacă la început, mai merge cum mai merge acțiunea cărții. Spre final, autorul rupe firul acținunii, îl încâlceste bine și-l aruncă peste cititor, să se descurece singur. De aia, am avut de câteva ori nevoia să recitesc pagini întregi pentru a înțelege, ce naiba se petrece. Adams e un trickster desăvârşit, lasă soarta unor personaje la voia întâmplării, parcă uitând de ele. De aceea pot doar face teorii ce s-a întâmplat cu ele. Așa puțin cartea m-a lăsat în ceață, lucrurile ce păreau deznodământul suprem al întregii cărți, și pe care parcă se baz…